Het installeren van een wasbak

Het installeren van een wasbak

Het installeren van een wasbak lijkt misschien een kluis voor een loodgieter, maar als u de basis goed begrijpt, dan kan het ook een klein DIY (Do It Yourself) project zijn. Wasbakken worden dagelijks gebruikt en zijn een noodzaak in elke toilet of badkamer.

Bel: 06-13356173

Wat is een wasbak?

Een wasbak in loodgieterswerk, ook wel bekend als wastafel, is een kom vastgemaakt aan de muur of staande op een voetstuk en wordt gebruikt voor het wassen van gebruiksvoorwerpen, handen en het gezicht. Het is een populaire sanitaire voorziening die in de meeste huizen en gebouwen aanwezig is. Ziekenhuizen, restaurants, kantoren, enzovoorts hebben een wasbak in badkamer, toilet, keuken, enzovoorts. Vandaag zullen we bespreken hoe wel allerlei soorten wasbakken kunnen installeren. Een set voor een wasbak bevat alle materialen die nodig zijn om een complete wasbak te monteren zoals een Engelse sleutel, kraan moersleutel, wastafel put, enzovoorts.

Loodgieters diagram van de wasbak

Hier zijn een aantal belangrijke dingen en stappen die u moet weten voor het installeren van een wasbak.

 

Het installeren van de wasbak sifon

Een sifon wordt gebruikt om afvalwater vast te houden, wat ervoor zorgt dat schadelijke geuren en gassen niet terugstromen via de afvoer van de wasbak.

De sifon zorgt voor hygiëne in de omgeving door vervuiling te voorkomen, wat kan gebeuren door het verzamelen van gebruikt water en vieze vloeistoffen in het riool. Het is een erg belangrijk onderdeel bij het volledig installeren van een wasbak.

De pijp van de wasbak wordt in de sifon gestoken, die onder de wasbak wordt gemonteerd. De sifon vult vanzelf met nieuw water, en het blokkeert gassen die terugkomen doordat de ruimte al gevuld is met water.

Het is vaak wijder dan de pijp van de wasbak, en het is een noodzakelijk onderdeel om de hygiëne te bewaken.

Het installeren van de wasbak kast

Een wasbak kast, die meestal onder wasbak wordt bevestigd, is een mooie toevoeging aan de badkamer, aangezien het zoveel doeleinden heeft zoals:

  • Extra opbergruimte
  • Het is mooier
  • Het verbergen van de sanitaire aansluitingen onder de wasbak, zoals de sifon, afvoer, enzovoorts

Verder is het veranderen van de handvatten van de kast, opnieuw verven, of het compleet veranderen van de stijl van het kastje een goede manier om te renoveren en de uitstraling van de badkamer te veranderen. Het monteren van het kastje van de wasbak zou niet zo moeilijk moeten zijn, u hoeft alleen maar goed de instructies te volgen en er zeker van zijn dat u de benodigde gereedschappen heeft.

Afvoeraansluitingen van de wasbak

Een van de belangrijkste delen van het monteren van een wasbak is het zeker weten dat er een werkende afvoer aanwezig is. De afvoer houdt de uitstroom en overloop van het water uit de wasbak en in de pijp op peil. Het verzamelt en ontdoet zich van vloeistof, water, enzovoorts door de juiste uitgang,

Het installeren van de afvoer van de wasbak

Voor het installeren van de afvoer kan het nodig zijn dat het hele systeem verandert wordt als er al een oude verbonden is, of het vervangen van een aantal delen kan genoeg zijn. Om een afvoer te installeren, is het belangrijk om de juiste gereedschappen bij de hand te hebben. Sommige van deze gereedschappen zijn:

  • Een afvoerset met de juiste maat
  • Waterpomptang
  • Loodgieters klei, en veel meer

Het installeren van de wasbak kraan

Het installeren van de kraan voor de wasbak kan best makkelijk zijn als u de goede stappen volgt en de juiste materialen heeft. Om de kraan aan de wasbak vast te maken moet u eerst de juiste maten verkrijgen en de specifieke installatie punten.

Het enige wat vereist is, is dat er loodgieters tape of klei wordt aangebracht op het punt waar de kraan aan de wasbak wordt vastgemaakt. Hierna draait u het slot ( een moer) vast waar de wasbak en de kraan aan elkaar vastzitten.

Afhankelijk van het type wasbak en kraan, kan het vastdraaien van het slot boven of onder de wasbak gebeuren. De volgende materialen zijn nodig:

  • Loodgieters tape en klei
  • Tang
  • (Verstelbare) moersleutel
  • Kraan

De set voor het aansluiten van de wasbak

Om een wasbak te monteren, moet u de primaire gereedschappen hebben om het klusje te klaren. Dit zijn de volgende gereedschappen:

  • Twee muurbouten en moeren van 140 x 10mm
  • Twee PVC dichtringen
  • Twee muurpluggen
  • Twee metalen dichtringen

Deze materialen zijn standaard gereedschappen die nodig zijn voor het monteren van een wasbak. Het wordt ook gebruikt voor het succesvol verplaatsen of vervangen van een wasbak.

De hoogte voor het monteren van de wasbak

Voordat de wasbak gemonteerd kan worden, moet er gedacht worden aan de hoogtemeting. De wasbak moet niet oncomfortabel hoog zijn of zo laag dat u moet bukken om het te gebruiken. Het gemakkelijke gebruik is erg belangrijk bij het monteren van een wasbak. De standaard maten voor de hoogte van een wasbak is tussen 800 mm – 850 mm, of 80 cm – 85 cm of 29 inches – 36 inches.

Eerlijk gezegd is de hoogte van de wasbak erg afhankelijk van de lengte van de persoon die er gebruik van zal maken. Als de klant is langer is dan gemiddeld, dan moet ook de hoogte van de wasbak iets hoger zijn dan gemiddeld, aangezien het allemaal gebaseerd is op persoonlijke voorkeur.

Handleiding voor het installeren van de wasbak

Zoals in het begin is gezegd, is het installeren van een standaard wasbak met victoriaans sanitair redelijk gemakkelijk zolang als de nodige stappen goed opgevolgd worden. Vanzelfsprekend moet er goed onderzoek gedaan worden, en de basisinstructies voor het installeren van een wasbak moeten gevolgd worden.

Eerst moet u wat metingen doen en er zeker van zijn dat het type en de maat wasbak passen bij de ruimte die u ervoor heeft gekozen en dat hij goed zal functioneren.

Hierna moet u alle nodige gereedschappen voor de installatie of een set voor een standaard installatie halen. Een aantal van de nodige gereedschappen zijn:

  • Loodgieters klei
  • Waterpomptang
  • Schroevendraaiers
  • Verstelbare moersleutel
  • Loodgieters tape en rolmaat
  • Een potlood (voor het markeren van lijnen en gaten)
  • Boor (als u een nieuwe wasbak monteert, niet bij het vervangen van een oude)
  • Sanitaire fittingen
  • Waterpas
  • Een vod (om oppervlaktes schoon te maken)
  • Emmer (Voor het geval er een lekkage is of voor ander gebruik)

Het is belangrijk om te zeggen dat als u een oude wasbak vervangt met een hele andere soort wasbak, of als u de positie van de wasbak veranderd, dat u mogelijk leidingen moet weerleggen, en dit soort werk moet gedaan worden door een professional, aangezien de meeste leidingen zich achter de muren van de badkamer bevinden.

Voordat u begint met het installeren van de wasbak moet u:

  • Ervoor zorgen dat alle waterleidingen en kranen losgekoppeld zijn. Dit kunt u doen met een moersleutel of een tang. U kunt er een emmer onder zetten om lekkend water op te vangen totdat het water helemaal weg is.
  • Al het water in de hoofdleidingen moet dichtgedraaid worden.
  • Alle leidingen van de oude wasbak, als u een bestaande wasbak gaat vervangen, moeten losgemaakt worden. U zult een aan de sanitaire aansluiting een moer vinden. Gebruik uw handen om deze los te draaien en er dan helemaal af te halen. Als het moeilijk is om de handen los te draaien dan kunt u hiervoor een waterpomptang gebruiken. Nadat u dit losgemaakt heeft zult u zien dat er siliconen kit zit die de wasbak aan de muur verzegeld. Om dit los te maken, hoeft u alleen maar een mes te gebruiken om de siliconen er voorzichtig af te snijden. Hierna zou het makkelijk moeten zijn om de wasbak voorzichtig van zijn positie af te tillen.
  • Na het losmaken van de wasbak, verwijderd u deze uit de omgeving en maakt u plaats voor het monteren van de nieuwe wasbak.

Nadat u deze instructies heeft opgevolgd is het tijd om de nieuwe wasbak te installeren. U moet er eerst zeker van zijn dat u de ruimte en de wasbak zelf goed heeft opgemeten voordat u begint met het monteren ervan.

Een makkelijke manier om de ruimte voor een badkamer wasbak op te meten

Het proces om metingen te verkrijgen voor de nieuwe wasbak is relatief makkelijk. Maar hoewel het makkelijk is, is het wel heel belangrijk dat de metingen goed gedaan worden, aangezien dit ervoor zorgt dat alles goed en makkelijk past. Het lijkt ook veel op het installeren van een wasbak in de keuken of op het toilet.

Het proces is gemakkelijk. U hoeft alleen maar uw rolmaat te pakken en de maten voor de hoogte, breedte en diepte van de ruimte voor de wasbak op te nemen (de plek waar u de wasbak wilt plaatsen). Als u een oude wasbak wilt vervangen met een nieuwe met dezelfde maten, dan kunt u gewoon de maat van de oude wasbak gebruiken in plaats van alle metingen opnieuw te doen.

Nadat u de metingen goed gedaan heeft en alle nodige gereedschappen bij de hand heeft, is het tijd om de wasbak aan te sluiten. Nu kunt u een professional inhuren of u kunt iemand vragen u te helpen, dus zorg ervoor dat u alle stappen goed gevolg heeft. Het volgen van de instructies voor een DIY installatie zorgt ervoor dat u de wasbak makkelijk kan monteren.

  1. Zorg ervoor dat alle kranen die water leveren aan de wasbak dichtgedraaid zijn. Dit wordt meestal onder de wasbak gedaan, afhankelijk van het type sanitair zijn er mogelijk koude en hete pijpen aanwezig. Ze hebben allemaal een knelkoppeling die u uit kunt zetten om te voorkomen dat het water stroomt. Plaats er een emmer onder om een eventuele lekkage op te vangen, zodat u de werkruimte niet bevuilt. Als het type sanitair geen knelkoppeling heeft, dan hoeft u alleen maar de kraan van de hoofdtoevoer af te sluiten.
  2. Draag de wasbak die u wilt monteren en markeer de positie van waar u het wilt hebben met een potlood. Dit zorgt ervoor dat u precies weet hoe u het wilt hebben. Zorg er ook voor dat het uitgelijnd is met een waterpas om ervoor te zorgen dat u het midden kunt vinden. Maak ook een rechte lijn die verticaal naar de vloer loopt, om de diepte en hoogte van de wasbak te markeren. Nadat dit gedaan plaatst u de wasbak voorzichtig aan de kant op de vloer of op een beschermende deken. De meeste wasbakken zijn gemaakt van keramisch materiaal, waardoor het makkelijk breekbaar is. Verkeerde hantering van de wasbak kan voor schade zorgen.
  3. Gebruik een muurframe als de muur zwak is. Maar als dit niet het geval is kunt u de wasbak gewoon aan de standaard muur monteren. Het inhuren van een professional voor het zetten van het frame wordt aangeraden, aangezien het een uitvoerige klus is, maar als u ervaring heeft in dit soort werk, kunt u het eventueel ook zelf doen. U zult waarschijnlijk een aantal gaten in de muren moeten boren als deze niet aanwezig zijn. Zorg ervoor dat er geen draden, kabels of pijpen achter de muur liggen voordat u erin gaat boren.
  4. Het is tijd om de kranen te installeren. Deze stap is best vanzelfsprekend, aangezien u alleen maar de instructies op de verpakking van de kraan hoeft te volgen. Als u een oude kraan wilt gebruiken, of eentje die zonder instructies geleverd wordt, dan hoeft u alleen maar de volgende stappen te volgen. Steek de kraan in het gat van de wasbak en maak gebruik van een draadeinde aan de kraan. Dit zorgt ervoor dat de kraan gemakkelijk op de wasbak leunt met het draadeinde eronder. Positioneer de kraan zoals u het wilt hebben met een dichtring en zorg ervoor dat het goed zit. Hierna draait u de moerzekering goed vast en zorgt ervoor dat het strak vast zit. Als de moer volledig aangedraaid is, maakt u de flexi-pijpen vast aan de kraan.
  5. Na het monteren van de kraan is het tijd om de zwanenhals en de afvoer te installeren. Plaats de afvoer gewoon in het gootsteengat van de wasbak. Als de wasbak een overloop heeft, dan is de richting van de uitgesneden uitloop verbinding op de afvoer belangrijk. Het is ook belangrijk om het gat en het gootsteengat op te merken aangezien deze uiteindelijk op een lijn moeten komen. Hierna kunt u de siliconen aanbrengen om ervoor te zorgen dat de schroefdraad goed is verzegeld. De dichtring kan nu worden aangebracht en deze moet strak aansluiten.
  6. Draai de schroefdraad met een nieuwe moer zodat deze strak aansluit. Controleer of de gaten van de overloop goed aansluiten vanaf de afvoer tot aan de wasbak. U kunt een schroevendraaier in het gootsteengat steken om er zeker van te zijn dat het niet uit de uitlijning beweegt. Hierna kunt u de wasbak kraan monteren door het aan de afvoer aan te sluiten en goed vast te draaien.
  7. Zorg ervoor dat de wasbak goed gebruik kan maken van de aanwezige sanitaire voorzieningen. Als u een voetstuk gebruikt, zorg er dan voor dat het voetstuk goed is uitgelijnd met de muur. Het moet binnen de markeringen passen die u aan het begin uitgetekend heeft. U kunt even onder de wasbak kijken om te kijken of het goed op het voetstuk zit. Pas het aan als het niet helemaal goed op elkaar zit. Hierna zet u het voetstuk aan de kant en begint u met het vastmaken van de benodigde bouten.
  8. Markeer de plekken waar u de gaten wilt hebben. Zo weet u precies op welke positie u de gaten moet boren. Het is verstandig om eerst kleine gaten te boren voordat u grote gaten boort. Afhankelijk van de muur armaturen heeft u wellicht maskeertape nodig om grip te verlenen en wegglijden te voorkomen. Nadat u de gaten heeft geboord kunt u de pluggen in de muur steken en de juiste bouten vastmaken. Dit kunt u doen met een moersleutel.
  9. Het is tijd om het voetstuk aan de wasbak vast te maken. Pak het voetstuk en breng het weer terug in positie, precies zoals het eerder stond, zodat het precies onder de wasbak past. Zorg ervoor dat de gaten die u in de muur heeft gemaakt passen bij de gaten in de wasbak. Maak de bouten vast aan de muur en draai ze zo strak mogelijk aan. Ga even naar achter staan en kijk of alle bouten juist zijn aangedraaid en dat de wasbak goed staat.
  10. Als de wasbak zo staat als u wilt, dan kunt u de leidingen er weer aan vastmaken. U hoeft nu alleen nog maar de kraan aan de aanwezige leidingen vast te maken. Als een knelkoppeling aanwezig is, kunt u die ook strak draaien, aangezien dit helpt met het behouden van de juiste druk en zo met het reguleren van de pijpen.
  11. U kunt nu de watertoevoer weer opendraaien. Als er een centrale watertoevoer is, dan kunt u de hoofdtoevoer weer opendraaien, als er een knelkoppeling is, dan kunt u deze gewoon een kwart opendraaien om wat instroom van water toe te laten. Controleer op lekkages, aangezien dit kan voorkomen.
  12. Nu dat de wasbak is gemonteerd moeten we het alleen nog aan de muur te verzegelen met siliconen. Dit is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de wasbak zijn positie behoudt en heel blijft. Maak alles schoon en ruim op, en dan bent u klaar met het monteren van de wasbak.

De set voor het ophangen van de wasbak

Er zijn een aantal gereedschappen nodig voor het monteren van een wasbak die wellicht niet geïncludeerd zijn. Sommige hiervan zijn de volgende:

Bevestigingsbeugels: Dit is gemaakt van stainless steel en wordt gebruikt om de wasbak aan de muur te monteren. Ook wel muurbeugels genoemd, aangezien het de wasbak aan de muur bevestigd houdt. Het zijn steunbeugels die worden vastgezet met bouten.

Montagebouten: Deze worden in een steunframe aan de muur gebruikt. Ze zorgen ervoor dat het frame stabiel en strak gepast blijft.

Handleiding voor het installeren van een mengkraan

Een mengkraan is simpelweg een kraan die ervoor zorgt dat je heet en koud water kan combineren en het uit een en dezelfde kraan komt. Deze mengkranen kunnen bediend worden met een greep (eengreepsmengkraan) of met twee verschillende grepen (tweegreepskraan). Het installeren van een mengkraan is belangrijk in het reguleren van de watertemperatuur zoals u het wilt.

Hieronder zijn een aantal stappen om een mengkraan gemakkelijk te installeren

Afhankelijk van waar u de kraan heeft aangeschaft, online of in een winkel, moet u de kraan uitpakken. Wees er zeker van dat er geen beschadigingen zijn aangezien dit van invloed kan zijn op het montage proces. Zorg er ook voor dat alle watertoevoer dicht is, om lekkages en overstroming te voorkomen.

Dit hele proces kost 30 tot 60 minuten om te voltooien. Als u een kraan koopt wees er dan zeker van dat het van goede kwaliteit is, aangezien de meeste goedkopere kranen uiteindelijk zullen beginnen met lekken.

U heeft een aantal dingen nodig voor de installatie. Waaronder het volgende:

  • Een moersleutel set
  • Moeren
  • Dichtringen
  • Bevestigingsbouten
  • Flexibele slang (deze worden meestal met de kraan meegeleverd)

Stap voor stap handleiding voor het monteren van een mengkraan:

  1. Zorg ervoor dat je de kraan rechtop houdt en breng aan de onderkant de meegeleverde dichtring aan.
  2. Nadat u de sluiter hebt aangebracht neemt u de flexibele slang en draait deze met de hand vast aan de kraan.
  3. Als de flexibele slang er goed aan vastgedraaid is, steekt u de bevestigingsbouten in de onderkant van de kraan en maakt ook deze goed vast.
  4. Als dat gedaan is, zorgt u ervoor dat de gaten van de wasbak uitlijnen met de kraan en steekt u de bouten en de flexibele slang door deze gaten heen.
  5. Breng nu de sluitingen aan op de bevestigingsbouten en op de bevestigingsplaat, allemaal onder de kraan. Gebruik de handen om het goed vast te draaien.
  6. Nadat u de moerzekering goed heeft vastgedraaid met de hand, controleert u of de kraan in de juiste positie staat, en dan draait u ze voorzichtig strak aan met een moersleutel.
  7. Draai de watertoevoer open en controleer op lekkages. Als er een lekkage is dan moet u alles weer losdraaien en opnieuw beginnen. Als er geen lekkages zijn dan zit de kraan goed vast en is het klaar voor gebruik!

Het aansluiten van de overloop van de wasbak

Het doel van het installeren van een overloop is om te voorkomen dat het een puinhoop wordt als de kraan aan gelaten wordt. Meestal zit het op de wand van de wasbak, aan de bovenkant. Dit is ook een onderdeel van de afvoervoorziening van de wasbak.

Als het water aan gelaten wordt en de wasbak volloopt omdat de put erin zit, dan zorgt de overloop ervoor dat het water alsnog naar de afvoer gevoerd wordt, in plaats dat het water over de randen gaat en op de vloer terecht komt, waar het alleen maar een puinhoop maakt.

Ook werkt de afvoer sneller dankzij deze opening, doordat er lucht in het systeem kan komen.

De set voor de afvoeraansluiting van de wasbak

Er zijn verschillende soorten en maten afvoervoorzieningen voor wasbakken. Sommige komen met een veermechanisme en anderen hebben een stop om het water vast te houden.

De instructies voor de afvoervoorzieningen van wasbakken zijn in de basis hetzelfde als de meeste andere sanitaire systemen. Een set bestaat uit een dichtring, een wasbak afvoer, en een moer. Hieronder een paar instructies voor het installeren van een afvoerpijp en een standaard zwanenhals:

  1. De meegeleverde sluiting brengt u aan op de de afvoervoorziening in het gat van de wasbak.
  2. De zijkant van de afvoer heeft waarschijnlijk een uitsparing waar de overloop het water weg kan voeren via de afvoerpijp. Gedurende de installatie moeten de gaten niet aangepast of geblokkeerd worden.
  3. Het enige wat u moet doen is siliconenkit aanbrengen rondom de pop-up afvoer en deze dat in positie te brengen. Hierna verzegelt u het met een dichtring en draait u het vast met een moerzekering.
  4. Of u kunt een standaard handleiding gebruiken voor het installeren van een afvoerplug met gebruik van een afvoerplug, dichtring, en poly dichtring om het afvoersysteem vast te maken.
  5. Neem wat van de verzegelaar van de afvoerplug samen met wat vloeibare zeep, want dit helpt om het in de juiste positie te krijgen.
  6. Als dat gedaan is, neemt u de wasbak verzegelaar en duwt u deze in de afvoerpijp. Deze dichtring zorgt ervoor dat het afvoergat verzegelt is en er geen lekkages ontstaan.
  7. Hierna neemt u de poly dichtring en schuift u deze in het afvoersysteem totdat deze de verzegelende dichtring raakt.
  8. Nu gebruikt u de moer om de fitting van de afvoer goed vast te draaien, maar niet zo strak dat het de pijp beschadigt. Als u het gevoel heeft dat de moer niet strak genoeg zit nadat u enkel uw handen heeft gebruikt, kunt u nog een moersleutel of een waterpomptang gebruiken. Zo zorgt u ervoor dat de moerzekering goed vast zit en heel blijft.

De kosten voor het monteren van een wasbak

De kosten voor het monteren van een wasbak kunnen sterk variëren afhankelijk van het type wasbak, de benodigde gereedschappen, de locatie, de kosten voor een loodgieter, enzovoorts.

Kosten voor een wasbak: De prijs voor de wasbak die u wilt gaan monteren is een van de grootste factoren die prijs van de algehele installatie beïnvloeden. Afhankelijk van het type, standaard of luxe, kan de prijs voor een wasbak variëren tussen de €150 en €950. Designer glanzende en matte wasbakken kunnen tot €1,600 kosten, en wasbakken op een tafel kosten tussen de €400 en €600. Het type wasbak wat de klant besluit te kopen is vooral afhankelijk van het beschikbare budget.

Kosten voor de kraan: Een andere factor die de kosten beïnvloedt is de kraan. Afhankelijk van welke soort kraan de klant wil, kunnen de kosten tussen de €100 en €1,200 liggen. Een klant kan de perfecte kraan voor hun wasbak vinden, afhankelijk van het budget.

Vakmanschap: Normaal worden loodgieters per uur betaald, afhankelijk van waar u woont. Het uurloon varieert vaak tussen €100 en €150. Een reguliere klus kan tussen de €150 en €250 kosten, maar dit is afhankelijk van de duur, tijd, en alles wat nodig is om de klus te voltooien. Soms verwerkt de loodgieter ook andere sanitaire voorzieningen in de installatie waarvoor betaald moet worden. Dit beïnvloedt ook de algehele kosten.

Een loodgieter kan een gemiddelde prijs van €170 tot €250 vragen als de wasbak op dezelfde plek wordt vervangen. Sommige loodgieters hebben ook oproepkosten, die bovenop de optelsom van het uurloon wordt bijgeteld.

Als de loodgieter de wasbak op een nieuwe plek moet installeren, dan kan de loodgieter meer vragen. Het installeren van een wasbak op een nieuwe plek vraagt namelijk om het installeren van nieuwe leidingen, gaten boren, en nog veel meer. Dit maakt het werk duurder dan als u gewoon een oude wasbak wilt vervangen. Er is meer tijd nodig en vanzelfsprekend wordt het uurloon van de loodgieter dan ook meer. Over het algemeen hangen de uiteindelijke kosten voor het installeren van een wasbak af van de smaak van de klant en de kwaliteit van de sanitaire voorzieningen die nodig is.

De juiste loodgieter: Los van de installatiekosten moet er ook gekeken worden naar de loodgieter zelf. Afhankelijk van in welke stad of welk land u woont, hebben de meeste loodgieters een diploma. Als u in een stad woont waar loodgieters geen diploma’s hebben dan kunt u het beste de reviews en populariteit van een loodgieter opzoeken. Een goede manier om een loodgieter te vinden die bij uw budget past is om bij meerdere loodgieters een prijsopgave aan te vragen.

U kunt de prijzen bekijken en bedenken wat het beste bij u past. Het is ook wel goed om op te merken dat het kiezen van de goedkoopste loodgieter niet altijd de beste optie is. Het beste kunt u een goede loodgieter zoeken die bij uw budget past.

Het monteren van een waskom

Een waskom staat bekend omdat het de ruimte een uniek aanzicht geeft. Het ontwerp is erg verfijnd en elegant, wat de badkamer of ruimte een stijlvol gevoel geeft. Het installeren van een waskom lijkt veel op het installeren van een gewone wasbak met hier en daar een paar aanpassingen. Het installeren van een waskom is ook hetzelfde als het installeren van een wasbak in het toilet.

Het wordt ook wel geclassificeerd onder het installeren van een wastafel, aangezien de waskom op een kast of een ingebouwde wastafel geïnstalleerd moet worden. Er moet wel aan een aantal dingen gedacht worden voordat een waskom geïnstalleerd kan worden:

  • De nodige gaten (kraan en/of afvoergaten) moeten op de wastafel van uw keuze geboord worden.
  • De hoogte moet gemeten worden, aangezien een veelgemaakte fout is dat mensen zich vergissen en de wastafel te hoog maken. De wastafel moet laag genoeg zijn zodat als de waskom erop geplaatst wordt deze niet te hoog komt te staan.
  • Als u voor een andere optie gaat en een wastafel of kast kiest die niet geschikt is voor een waskom, dan moet u een aantal aanpassingen maken. Aanpassingen zoals het verwijderen van lades en een aantal delen breken zodat de afvoerleidingen eronder passen.
  • Het is ook verstandig om eerst de kraan te monteren aangezien het moeilijker te doen is as de waskom al staat.

Als u een wastafel uit de winkel heeft gekocht dan zijn er waarschijnlijk instructies en wat benodigdheden meegeleverd. Als dit niet het geval is dan kunt u de stappen hieronder volgen.

Benodigdheden:

  • Kast of wastafel
  • Afvoer
  • Loodgieters klei
  • Silicone (lijm)
  • Waterpomptang
  • Kitpistool
  • Sanitair siliconen kit
  • Pijptang

De meeste waskommen komen met een afvoerplug, als dit niet het geval is kunt u er eentje kopen die in uw kom past.

  1. Het is belangrijk om de juiste afvoerplug te hebben voor de waskom. Meestal als u een afvoerplug koopt dan wordt deze geleverd met een anker mechanisme en de opening van de afvoerplug voor de waskom. Als de waskom geen overloop heeft dan heeft u geen afvoerplug met een overloop nodig, maar als het wel een overloop heeft dan moet u hiervoor de juiste afvoerplug kopen. Montage ringen voor de wastafel zijn zeer belangrijk om de waskom op het blad vast te maken.
  2. De positie van de waskom is zeer belangrijk. Als u een platte wastafel of een wastafel met een plat oppervlak, dan is het makkelijk op de waskom erop te plaatsen. Wanneer u de waskom plaatst, moet u er zeker van zijn dat de opening van de kom uitgelijnd is met de afvoeropening in de kast, ladekast, of wastafel. Een wastafel montage ring is hiervoor nodig, aangezien dit gebruikt wordt om de kom bovenop de wastafel vast te maken. Het is het beste om een montage ring te kopen die past bij de gekozen kraan.
  3. Het is het beste om iemand te hebben die u helpt bij het monteren van de waskom. Een assistent kan u helpen om de kom op zijn plaats te houden terwijl u de afvoerplug eraan vast maakt. Als het een waskom is met een platte onderkant, dan kunt u het waarschijnlijk ook wel alleen, maar als de onderkant rond is dan heeft u zeker weten iemand nodig die u kan helpen.
  4. Tijd om de afvoerplug vast te maken. De afvoerplug van een waskom is anders dan die van een standaard wasbak. De waskom heeft een afvoerplug met schroefdraad die verbonden is met een zeefplug die in het afvoergat geplaatst wordt. Andere dingen die in de set van een afvoerplug meegeleverd worden, zijn: montage moer, rubberen afdichting (om onder de waskom te schuiven), frictiering, enzovoorts. De montage moer en de frictiering worden gebruikt om de afvoer vast te maken en op zijn plaats te houden.
  5. U zult loodgieters klei op de flens van de afvoer moeten aanbrengen om het op zijn plaat te houden. Hierna plaatst u de afvoerplug in de opening van de afvoer in het oppervlak van de kast. Zorg ervoor dat de flens van de afvoer goed zit, met de juiste kant omhoog als u in de waskom kijkt.
  6. Ga nu naar de onderkant van de waskom, in het kastje, en maak de pijpverbindingen vast aan de aanwezige rubberen afdichting. Schuif de rubberen afdichting tot het niet verder kan, dan plaatst u de frictiering en brengt u de montage moer aan om alles op zijn plek te houden. U kunt het moerslot met de hand vast maken, en als u het gevoel heeft dat het niet strak genoeg vast zit, kunt u een waterpomptang gebruiken om het nog eens vast te draaien. Het te strak vastdraaien van het moerslot kan voor schade aan de sanitaire voorziening zorgen, dus het is het beste om het net strak genoeg vast te draaien. Nadat u het vastgedraaid heeft, zorgt u ervoor dat de afvoerplug goed uitgelijnd en recht is.
  7. Nadat u de uitlijning gecontroleerd heeft, is het tijd om de zwanenhals te monteren. Het proces om de zwanenhals te monteren is vrijwel gelijk aan het monteren van een bekersifon. De zwanenhals wordt met een sluitring en moeren vastgemaakt. De bocht van de zwanenhals wordt vastgemaakt aan de staart van de afvoerplug van de waskom, en de andere kant van de zwanenhals wordt verbonden met de valbuis aan de muur. Als de staart van de afvoerplug te klein of te kort is, dan kunt u een verlengpijp gebruiken om het te verlengen. De verlengpijp zorgt ervoor dat de pijp de opening van de afvoer kan bereiken.
  8. Nadat de nodige verbindingen zijn gemaakt, is het belangrijk om te controleren op lekkages. Dit is het deel waarbij u duimt, want als er een lekkage is dan moet u misschien alles opnieuw doen. U kunt op lekkages controleren door de watertoevoer aan te zetten en de kraan open te draaien. Dit is om te controleren dat het water niet op de verkeerde plekken naar buiten komt. Als er maar een kleine lek is dan kunt u de verbindingen wat meer vast draaien, maar als het een grote lek is dan moet u weer helemaal opnieuw beginnen.

Het monteren van een wasbak met voetstuk

Om een wasbak met een voetstuk te monteren moet u eer de diepte en breedte van het voetstuk opmeten. Daarna moet u de hoogte van het voetstuk meten om er zeker van te zijn dat het past op de plek waar u het wilt hebben. Het doel van het voetstuk is om alle verbinden en pijpen onder de wasbak te verbergen.

Het monteren van een wasbak kraan aan de muur

Ook bij het monteren van een wasbak aan de muur moet u de juiste maten opnemen. De diepte, breedte, en hoogte moeten allemaal opgemeten worden om er zeker van te zijn dat het past. Als u een semi voetstuk wilt gebruiken dan moet u er zeker van zijn dat de wasbak laag genoeg hangt dat alle leidingen eronder verborgen kunnen worden.

Het installeren van de riolering

Het maakt niet uit of een wasmachine, een toilet of een wasbak wilt installeren, het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat een riool bassin is geïnstalleerd. Het doel van het riool bassin is om het afvalwater te verzamelen van de wastafel, wasmachine, toilet, etc. en dit in de septic tank te storten. Als u een riool bassin installeert, moet u ook een rioolpomp of een dompelpomp installeren.

Hieronder zijn een aantal standaard instructies voor het installeren van een riool bassin.

U heeft een aantal belangrijke dingen nodig zoals:

  • Zeep (schaal)
  • Parelgrind
  • Schep
  • Boor
  • Een installatie set voor een riool bassin
  • Een opzetstuk voor de boor van 4,8mm
  • Vijl

Het wordt geadviseerd om een set voor het installeren van een riool bassin te kopen, of u kunt de onderstaande instructies volgen en kijken wat nodig heeft en wat u moet kopen.

  1. U moet een gat graven waar u het bassin wil plaatsen. Dit gat wordt ook gebruikt als een ondergrond. Denk eraan dat het gat groot genoeg moet zijn voor zowel de ondergrond als het bassin. De vloer en de bovenkant van het bassin moet op dezelfde hoogte zijn.
  2. Hierna strooit u het parelgrind in het gat en vlakt u de ondergrond uit. De bovenkant van de ondergrond moet glad zijn, en een diepte hebben van ongeveer 10,1 cm. Nadat u het oppervlak van de ondergrond glad gemaakt heeft, plaatst u het bassin in het gat op de Hierna strooit u nog wat parelgrind rondom het bassin tot een hoogte van ongeveer 10,1 cm.
  3. Het is tijd om de toevoerpijp in de pakkingring (rubber) te zetten. Plaats de pijp ongeveer 5 cm in het bassin. Gebruik de vijl om de randen van de pijp zo te maken dat het de pakkingring niet kan beschadigen. Hierna zorgt u ervoor dat de pakkingring is gesmeerd voordat u de pijp erin zet.
  4. Nu verbindt u de afvoerpijp met de pomp. Gebruik een opzetstuk van 4,8mm op de boor om een gat in de pijp te maken en zorg ervoor dat u dit 7,5 cm boven het schroefdraad van de afvoerpijp van de pomp. Hierna zou de afvoerpijp met ongeveer 15,2 tot 25,4 cm uit het bassin moeten steken.
  5. Plaats de rubberen pakkingring van de afvoerpijp in de deksel van het riool bassin en zorg ervoor dat u deze over de pijp aan de binnenkant heen duwt. Gebruik de vijl om de randen weer bij te schaven en dat u het smeert voordat u het erin plaatst.
  6. De aanwezige elektriciteitskabels moeten door het gat in het midden van de deksel van het bassin getrokken worden. Hierna plaatst u de pakkingring voor de elektrische kabels in de deksel.
  7. Nu bent u bijna klaar. Alles wat u nog moet doen is het plaatsen van de pakkingring van de luchtpijp in het gat voor de luchtpijp in de deksel van het riool bassin. De luchtpijp moet 5 cm in het bassin geplaatst worden en moet het bassin verlaten via het het dak van het gebouw. Als dit niet mogelijk is dan kunt u het vastmaken aan een al bestaande luchtpijp. Gebruik de bouten om de deksel van het riool bassin vast te maken.
  8. De terugslagklep kan nu vastgemaakt worden aan de afvoerpijp en de pijp moet niet richting de pomp staan. Dit zorgt ervoor dat het water niet terug kan stromen in het riool bassin. Controleert u nogmaals om er zeker van te zijn dat alle verbindingen kloppen voordat u een pomp aan het stopcontact vastmaakt.

Het volgende is belangrijk om te weten als u een riool bassin wilt installeren:

  • Als u een set heeft gekocht voor het installeren van een riool bassin met een pomp dan kan het zijn dat een aantal onderdelen al van te voren gemonteerd zijn. Dit zal ervoor zorgen dat het minder tijd kost om het riool bassin te installeren.
  • Welk riool bassin u ook kiest, deze moet wel in overeenstemming zijn met de standaarden en regels van uw staat of land. Zoekt u eerst uit of er regels zijn die u moet volgen voordat u begint.
  • U moet het voor zorgen dat het riool bassin een goede ventilatie heeft. Dit is compleet noodzakelijk aangezien het niet hebben van ventilatie kan leiden tot een explosie met fatale gevolgen.
  • Het wordt geadviseerd dat de pomp nabij een geaard stopcontact geplaatst wordt om het risico op complicaties te verkleinen en te voorkomen dat er een verlengsnoer nodig is.

Afsluitende woorden

Ieder mens heeft zijn eigen smaak, stijl, en esthetiek. Het vinden van de perfecte wastafel is een kwestie van smaak en budget. Met de bovengenoemde informatie moet het installeren van welke soort wasbak dan ook gemakkelijk zijn. U hoeft alleen maar de instructies te volgen en alles moet soepel verlopen. Laat u zich niet bang maken als er iets fout gaat bij het de sanitaire leidingen, aangezien dit erbij hoort. Blijft u gewoon uw verbindingen controleren en zo vindt u de oorzaak van uw probleem. Als u het moeilijk vindt om te zelf te doen, ondanks dat u het al meerdere malen opnieuw heeft geprobeerd, dan kunt u een professional inschakelen om u te helpen met de installatie.

Bel: 06-13356173